National handlingsplan for reduktion af PRRS i Danmark

​Inden 1.1.23 skal alle besætninger med mere end 10 søer eller 100 stipladser have en PRRS-antistofdeklaration. Besætningerne skal selv betale for 20 blodprøver.

Slagtesvinebesætninger, der er PRRS-antistofpositive eller med ukendt status, skal fra 1.7.22 have månedlige besøg af dyrlægen, som skal lave en erklæring på, at der ikke er kliniske tegn på PRRS.

Ved kliniske tegn på PRRS i slagtesvinebesætninger skal det meldes til Fødevarestyrelsen. Herefter skal dyrlægen vurdere besætningen og der skal udtages PCR-virusprøver. Hvis besætningen er positiv på PCR-virusprøven, kommer de på Fødevarestyrelsens PRRS-liste.

På Fødevarestyrelsens PRRS-liste står man i 14 mdr., medmindre man laver en total sanering/tømning af besætningen og ved udtagelse af nye PCR-virusprøver 14 dage før levering er fri, så bliver man pillet af listen igen.

Slagtesvinebesætninger på Fødevarestyrelsens PRRS-liste får fradrag på slagteriet fra 1.1.23.

Fra 1.1.25 skal der foreligge negative PCR-virusprøver på alle slagtesvinebesætninger med PRRS-positiv deklaration.

Der skal nedsættes regionale PRRS-råd, der skal hjælpe med egns saneringer.

SPF har en plan for, hvordan griseringe med PRRS skal takles ang. udbrud mm. både i nye og gamle aftaler.

Det vides pt. ikke, om der kommer en PRRS-positiv beregnet notering, men det er også svært, da fradrag kun rammer slagtesvineproducenter på Fødevarestyrelsens PRRS-liste.

 

Du kan deltage i et af de tre informationsmøder SEGES afholder fra den 23-25. maj. Se mere her: https://svineproduktion.dk/Aktuelt/Temaer/PRRS

 

Kontakt os ved yderligere spørgsmål eller hvis du har brug for sparring til den videre strategi, planlægning eller beregning:

Pernille Elkjær, tlf. 4026 3988 – pe@sraad.dk

Michael Frederiksen, tlf. 2288 8213 – mhf@sraad.dk

Karin Næsby, tlf. 4030 5712 – kan@sraad.dk

 

Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalink.